WhatsApp-Berichten aftappen eenvoudig? of...
06 mei 2017 
1 min. leestijd

WhatsApp-Berichten aftappen eenvoudig? of...

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil dat er Europese regels komen waarmee het WhatsApp wil dwingen berichten te ontsleutelen van verdachten. Momenteel zijn die regels er niet en WhatsApp zegt dat het berichten niet kan ontsleutelen.


WhatsApp versleuteling lust of last?

Het OM zegt dat de encryptie van communicatiemiddelen als WhatsApp een groeiend probleem zijn voor de opsporing en bewijsvoering. “Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen”, zegt officier van justitie Martijn Egberts in gesprek met de NOS.

Door de zogenoemde end-to-end encryptie in WhatsApp kan het OM niet of nauwelijks meer meelezen met berichten van bijvoorbeeld verdachten. “Al tientallen jaren kun je overal ter wereld telefoonverkeer aftappen”, zegt Egberts. “Het is toch wel opmerkelijk dat er nu zoveel manieren zijn om ongezien te communiceren.” Niet alleen WhatsApp, maar ook andere chatapps hebben inmiddels standaard encryptie of een optie om dat te activeren.

Het spanningsveld tussen encryptie en opsporing heeft al op Europees niveau de aandacht getrokken. De EU-voorzitter begon er eerder deze zomer al over. Het onderwerp versleuteling trok ook eerder dit jaar veel aandacht toen Apple weigerde een iPhone te ontsleutelen.


Ben jij nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op de volgende website!

 

Het is fijn om te weten dat leveranciers (van zowel soft- als hardware) meedenken met de eisen en wensen van de consument. Dat wil toch iedereen?