Psychologie speelt een belangrijke rol in de IT
05 mei 2019 
1 min. leestijd

Psychologie speelt een belangrijke rol in de IT

Een kans om het beste uit beide werelden te halen, zowel de psychologie als de IT is alomtegenwoordig.
Anders gezegd: ‘Zowel de psychologie als de IT is van nature overal aanwezig’. Heeft u er wel eens over nagedacht?

“Wat een typische combinatie. Kan er een sterke ontwikkeling uit ontstaan?”

Onbekend is onbemind

Wij dragen psychologie bij ons, waar we ook gaan, want het is een wetenschap die letterlijk met ons te maken heeft. Het bestudeert onze functies, interacties, hoe wij de wereld ervaren, wat ons motiveert. Psychologie heeft in wezen met iedereen te maken, wij zijn namelijk zelf het onderwerp.
Informatie technologie is alomtegenwoordig, het is overal aanwezig, zonder dat de mens zich er bewust van is. Informatie technologie dragen wij ook dagelijks met ons mee. Dit doen wij niet omdat wij dat moeten, maar omdat wij gemotiveerd zijn om dat te doen. Het wordt (onbewust) gebruikt omdat het ons hulpmiddelen verschaft die ons helpen bij onze dagelijkse inspanningen.

IT (Informatie Technologie) helpt en compenseert fundamentele menselijke tekortkomingen. Meestal op het gebied van informatieverwerking en om de efficiëntie van functies en gedragingen te verbeteren om te voldoen aan de inherente menselijke behoeften. Sociale interactie is een voorbeeld van IT die gebruikt wordt om zich te verbinden, te communiceren. Een ander voorbeeld is stimulering, denk hierbij aan nieuws, games, muziek, video etc.

Op deze manier zou men zelfs kunnen hopen dat de massapsychologie de behoefte aan IT zou dicteren. In het bijzonder IT-toepassingen die te maken hebben met gebruikers, aangezien technische experts een veel hoger niveau van tolerantie hebben als het gaat om bruikbaarheid. De realiteit is echter veel complexer en daarom worden de psychologie en de daaraan gerelateerde gebieden nog steeds actief geraadpleegd. Onder andere over onderwerpen als bruikbaarheid, gebruikersmotivatie en marketing.

Conclusie

Psychologie en IT zijn in zekere zin met elkaar verbonden. Aan de ene kant is IT natuurlijk gevormd rond menselijke eigenschappen, en aan de andere kant biedt IT onmisbare hulpmiddelen voor zowel de psychologie als wetenschap, door het aanbieden van een scala aan nieuwe tools en concepten.
Dankzij de technologische ontwikkeling beschikt de psychologie nu over rekenmodellen, verbeterde onderzoekstalen, geautomatiseerde beoordeling en geheel nieuwe contexten.

Bron: Web Psychometrics


Psychologie speelt een belangrijke rol in de ICT. Het zijn de mensen die het verschil maken.