Menselijke fouten gekoppeld aan 60% van de cyberincidenten
03 februari 2020 
1 min. leestijd

Menselijke fouten gekoppeld aan 60% van de cyberincidenten

Ongeveer 60% van de Britse bedrijven heeft een cyberincident (aanval en/of data-lek) door een menselijke fout meegemaakt. Door deze incidenten liggen de meeste bedrijven dagenlang buiten werking. De wereldwijde verzekeringsmaatschappij heeft 1000 Britse bedrijfsleiders ondervraagd. Deze interviews gingen voornamelijk over hun blootstelling aan cyberrisico.

De interviews

caution: human error

Bijna 30% zei dat hun bedrijf voor vier tot vijf dagen was uitgeschakeld. Een vergelijkbaar aantal beweerde dat de organisatie voor maximaal drie dagen was verstoord.  In 14% van de incidenten werden klantgegevens gestolen. Hierdoor lopen de betreffende organisaties het risico om boetes op te lopen. Aan de positieve kant geven bedrijfsleiders prioriteit aan stappen om de bedreiging door insiders te beperken.

71% zegt zich zorgen te maken over menselijke fouten die het cyberrisico verhogen. 64% beweert dat ze hun medewerkers regelmatig bewust maken van de dergelijke risico’s. 42% heeft geïnvesteerd in kant-en-klare pakketten. 39% in aangepaste tools om hun bedrijf  helpen te beschermen. Toch beweert minder dan de helft extern advies te hebben opgevraagd over hoe cyberrisico effectief kan worden beheerd.

Risico management

Het online bedreigingslandschap blijft zich ontwikkelen. Cybercriminelen worden ook steeds deskundiger in het misleiden van medewerkers, want ook zij ontwikkelen zich. Bedrijven die niet mee ontwikkelen zullen getroffen worden, dat is een feit. Organisaties die een uitgebreide aanpak van cyberbeveiliging hanteren, besparen zichzelf een hoop geld, middelen en hoofdpijn. Dit is mogelijk door ervoor te zorgen dat:

  • de juiste verzekering worden ingezet
  • effectieve trainingsprogramma’s voor werknemers worden opgezet
  • technologieën geïmplementeerd worden die de meest gevoelige gegevens beveiligen

Volgens nieuwe gegevens is het volume van cyberbeveiligingsincidenten sinds 2018 met 47% gestegen. Terwijl dat de kosten in dezelfde periode met 31% zijn gestegen, tot gemiddeld 11,5 miljoen dollar per incident…

Conclusie

Zo blijkt maar weer dat in de wereld van ICT de mens de zwakste schakel is. En helaas lopen we op het gebied van cybersecurity altijd achter de feiten aan. Maar dit betekent niet dat de risico’s niet beperkt kunnen worden. Mocht u benieuwd zijn naar wat u kunt doen, neem dan contact met ons op, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de actuele cyberrisico’s.

Bron: info security magazine