VPN (Virtual Private Network)

De afkorting VPN staat voor: ‘Virtual Private Network’ en wordt ook wel gezien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Een VPN-verbinding is meestal een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via het internet. VPN helpt om een soort ‘privétunnel of pijpleiding tussen twee netwerken te maken.

Verder is een groot voordeel van een VPN dat er geen pottenkijkers zijn. Vanwege de versleutelde verbinding, kan niemand die ook toegang hebben tot datzelfde netwerk jouw VPN-verbinding niet afluisteren.

Hoe is de eerste VPN-verbinding ontstaan?


In het jaar 1996 heeft Micorsoft’s Gurdeep Singh-Pall PPTP uitgevonden. Dit is een methode voor het implementeren van virtuele particuliere netwerken. Singh-Pall deed dit om gebruikers in staat te stellen een veilige internetverbinding te hebben. Daarnaast zorgde het ervoor dat er effectief en veilig vanuit thuis gewerkt kon worden.
Dit is een mijlpaal in de ontwikkeling van het ‘Virtual Private Network’.

In de loop der jaren zijn er verschillende soorten VPN-technologieën ontstaan. Er zijn verschillende soorten (zakelijke VPN’s, persoonlijke VPN’s) met verschillende protocollen. Sommige VPN-softwarebedrijven nemen derden in dienst om servers te hosten.

Op dit moment is de versleutelde verbinding (encryptie) nog steeds in ontwikkeling. Het aantal mensen is de laatste jaren enorm gegroeid, maar het is nog steeds lager dan het zou moeten zijn. In de Verenigde Staten gebruikt ongeveer slechts 16% van de volwassenen een VPN-technologie om zichzelf te beschermen.

Wie gebruikt een VPN-verbinding?


Tegenwoordig worden versleutelde verbindingen gebruikt om censuur, overheidstoezicht, online veiligheid en nog veel meer te bestrijden. Aangezien cybercriminaliteit blijft toenemen.

VPN

Vaak wordt een versleutelde verbinding in zakelijke omgevingen gebruikt. Hierdoor kunnen werknemers overal te wereld toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Zo zijn belangrijke bestanden die binnen het bedrijf opgeslagen staan altijd bereikbaar (over een beveiligde verbinding).
Daarnaast gebruiken universiteiten en andere onderwijsinstellingen vaak ook een VPN-verbinding. Op deze manier kunnen studenten en professoren eenvoudig en veilig informatie onderling uitwisselen.

Tegenwoordig wordt het ook gebruikt om meer privacy te creëren, geografische blokkades en zeer belangrijk: bescherming tegen hackers. Bedrijven creëren privacy om te voorkomen dat de overheid en andere diensten meekijken op het internet en wat jij aan het doen bent.
Reactie plaatsen