Ransomware

Ransomware is een chantagemiddel/software dat gebruikt word om geld en/of gegevens te verkrijgen van mensen, ransom staat voor losgeld. Vaak word er een valse bericht verstuurd namens de “politie”, in realiteit zijn dit de indringers. Hoe werkt het precies? Kun je het voorkomen en/of herkennen?

Hoe werkt het?


De computer van een slachtoffer word geïnfecteerd. Vaak gebeurd dit door middel van een malware die een computer en/of gegevens van de gebruikers blokkeert. Al zou een slachtoffer van ransomware de betaling voldoen, wordt de blokkering niet opgeheven. Soms word de software na betaling uitgeschakeld en na enkele maanden nogmaals ingeschakeld, om zo nog meer geld te verkrijgen van de slachtoffer.

Vaak word de slachtoffer ook bang gemaakt, op een niveau dat ze niet naar de politie durven te stappen. Bijvoorbeeld door ze te beschuldigen van kinderporno en chanteren met “bewijs”.

[caption id="attachment_203154" align="alignnone" width="430"]Voorbeeld van een neppe politie bericht (Ransomware) Voorbeeld van een neppe politie bericht (Ransomware)[/caption]

Soms word de ransomware ook verstopt in advertenties (vaak per mail), u hoeft dan niet eens op de advertentie te klikken om slachtoffer te worden. De pagina bezoeken is soms voldoende voor een besmetting. Vooral midden en kleine bedrijven worden veel per mail getroffen. De ransomware word dan als een bijlage toegevoegd, het openen/downloaden van de bijlage is voldoende voor een besmetting. Vaak gebeurd dit omdat werknemers hun privémail bekijken op computers van bedrijven.

Voorkomen


Voorkomen is altijd beter dan verhelpen, zorg ervoor dat u uw besturingsprogramma’s regelmatig updatet. Gebruik antivirusprogramma’s. Ga nooit in op betalingen die u niet vertrouwd, al word u gechanteerd. Maak regelmatig back-ups van uw gegevens en kopieer het nogmaals naar bijvoorbeeld, een harde schijf/USB. Laat deze “externe” back-ups niet in uw systeem, de kans dat u uw back-up verliest is dan alsnog heel groot. Bij twijfel neem contact op met de Politie!

Verhelpen


Bent u inmiddels al slachtoffer van ransomware? Gelukkig is het niet al te moeilijk om ransomware te verhelpen, door de volgende redenen:
  • Het heeft eerst een actie nodig van de gebruiker om actief te worden.
  • Het blijft software en software kan altijd van de pc verwijderd worden.

Houd er wel rekening mee dat als de ransomware actief is geweest, er alsnog een teken van schade achter kan blijven.

Bent u ooit slachtoffer geweest van ransomware? Klik hier om uw bestanden (wanneer mogelijk) terug te krijgen.  Aanbevolen door de Politie Nederland.

[caption id="attachment_203155" align="alignnone" width="431"]Een Houd er altijd rekening mee dat je nooit 100% beveiligd kan zijn. Voorkomen is beter dan verhelpen![/caption]

Bronnen:

Politie Nederland

Wikipedia
Reactie plaatsen