Protocollen

Het begrip protocol is vrij breed en kan in meerdere scenario's toegepast worden. Van schoonmaken tot computer communicatie en zelfs hoe je je veters moet strikken. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over communicatie protocollen, zonder wie het internet niet realiseerbaar is.

Definitie;

Een protocol is een voor afgestemde manier/methode van het uitvoeren van bepaalde taken in een bepaalde volgorde. Door het volgen van een protocol zou dus altijd het gewenste resultaat naar voren moeten komen. Protocollen bestaan ook om uniformiteit in de werkwijze te creëren tussen samenwerkende individuen.

Instructies voor computers;

Zoals hierboven vermeld, zijn protocollen in principe niets meer dan een lijst met taken of instructies die één voor één uitgevoerd dienen te worden. Als elke computer zich aan deze protocollen houd, wordt er uniformiteit gerealiseerd en wordt communicatie tussen systemen mogelijk. Dit is in essentie hoe het internet werkt. Door het opvolgen van standaard protocollen weet elke computer wat en hoe hij met een andere computer kan communiceren.

Communicatie protocollen;

Een taal zoals Nederlands, Engels maar ook computer talen werken alleen als er onderling afspraken zijn over wat de betekenissen zijn van bepaalde woorden. Laten we als voorbeeld het Internet Protocol nemen, ook wel bekent als IP of specifieker IP adres. Het internet protocol is een onderlinge afspraak tussen alle computer systemen zodat elk systeem weet wat hij moet doen als hij een IP adres ziet.

Je kunt een IP adres zien als een postcode. Als je onderling brieven wilt versturen, moeten beide partijen weten waar de brieven uiteindelijk terecht moeten komen. Zo werkt het ook voor computers. Als er communicatie verkeer tussen twee systemen gerealiseerd moet worden, dan moeten die systemen wel weten waar ze elkaar kunnen vinden.

Protocollen samenvoegen;

Voor elk individueel onderdeel van een taak kan een protocol geschreven worden, echter is dit niet heel efficiënt. Bijvoorbeeld bij een schoonmaak protocol. Je schrijft geen protocol voor het pakken van een bezem, maar voor het schoonmaken van een ruimte in het algemeen. En zo kunnen we het schoonmaak protocol van één individuele ruimte samenvoegen met het protocol voor de was doen, om zodoende een groot schoonmaak protocol te vormen. Zo is dat ook gebeurt bij computer protocollen, om zodoende het Internet protocol suite te realiseren.

Conclusie;

Er is geen "one-size-fits-all" protocol. Je kan niet dezelfde handelingen verrichten bij de was doen als dat je doet bij het strikken van je veters. En zo zijn er ook voor computers een hele hoop protocollen geschreven voor de vele taken die zij verrichten. Deze protocollen samenhangend met de fysieke componenten van de computer systemen maken het internet wat het vandaag de dag is.

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar het blog over het zeer toepasselijke OSI model, wat een cruciaal "protocol" is in de werkwijze van het internet en computers in het algemeen.
Reactie plaatsen