Macro Malware

Macro malware, ook wel macro virussen genoemd, maakt gebruik van de VBA-programmeertaal (Visual Basic for Applications). Dit wordt gebruikt in Microsoft Office macro's om virussen, wormen en andere vormen van malware te verspreiden.
Macrovirussen kwamen in de jaren negentig relatief vaak voor, maar hebben een rustperiode doorgemaakt nadat de dagelijkse gebruiker had geleerd hoe deze bedreigingen te bestrijden. De opkomst van social engineeringstechnieken en de populariteit van macroprogramma's bij bedrijven was de terugkeer van macro-malware onvermijdelijk.
Op de dag van vandaag kan deze malware een reële bedreiging zijn voor de veiligheid van persoonlijke en bedrijfsgegevens, een enorm actueel probleem.

Hoe werkt een macro?macro


Een macro wordt doorgaans verzonden via een phising-e-mail die schadelijke bijlagen bevatten. In de e-mail kan de ontvanger vragen om deze als bijlage te openen en de macro's die deze tekst bevat, uit te voeren om gevoelige informatie te bekijken. Als macro's worden uitgevoerd, zal malware gecodeerd in de VBA beginnen te infecteren waardoor alle bestanden worden hiermee geopend in Microsoft Office. De malware kan worden gebouwd, en vervolgens de gegevens in een bestand terug sturen richting de kwaadwillende personen of systemen.

Hoe identificeer je dit soort malware?


Een macro is gelukkig niet zo moeilijk te vermijden als spear-phishing of ransomware. Als de macro's in een Microsoft Office bestand niet worden uitgevoerd, kan de malware het desbetreffende apparaat niet infecteren. De allergrootste uitdaging bij het voorkomen van macro infecties kan door het goed identificeren van phishings e-mails.
Ben jezelf bewust, wees op je hoede en vertrouw niet:
  • Zorg ervoor dat macro's zijn uitgeschakeld in jouw Microsoft Office applicaties. Bij bedrijven wordt dit meestal geregeld door IT-bedrijven.
  • E-mails van onbekende personen of bedrijven
  • E-mails met facturen of 'vertrouwelijke informatie' voor onbekende aankopen
  • Documenten waarvan de macroprocessen er verdacht uitzien.

Bron: Digital Guardian
Reactie plaatsen