DNS

Het Domain Name System is een netwerk protocol dat op het internet gebruikt wordt om de namen van websites te koppelen aan een IP adres. Dit is nodig om het internet verkeer van en naar de juiste plekken te sturen. DNS is niet het makkelijkste onderwerp om je tanden in te zetten, om die reden gaan we hier een versimpelde uitleg geven.

Achter de schermen

DNS is een systeem dat bestaat uit clients en servers. Een client kunt u zien als een werkstation wat toegang heeft tot andere systemen (zoals een server) en externe netwerken. Wanneer een client een verzoek stuurt naar een server, bijvoorbeeld wanneer je een website bezoekt, gaat dit via een router. De router kijkt eerst of hij zelf weet waar deze website te vinden is. Als dit niet zo is, dan stuurt de router het verzoek door naar een DNS server. Een DNS server heeft namelijk een (of meer) hele grote lijst(en) met daarin de namen van websites, en hun overeenkomend IP adres.

Voorbeeld van een DNS table
Voorbeeld van een DNS tabel

Het verzoek in dit voorbeeld is: "Waar kan ik de thuis pagina van de ICT Ruyters vinden?". Het antwoord op het verzoek is dan bijvoorbeeld: "Dat kun je vinden op het adres 10.20.30.40". Vervolgens wordt de client doorverwezen naar het doorgekoppelde adres, en ontvangt hij de ICT Ruyters thuispagina van de server waar deze webpagina op staat. De locatie van dit verzoek wordt dan vervolgens opgeslagen in de DNS cache op de client, zodat de client niet constant hoeft te zoeken naar de locatie.

Een handige metafoor

Mocht het idee van DNS nog niet helemaal klikken, probeer er dan als volgt naar te kijken. Het internet is eigenlijk s'werelds grootste bibliotheek, en u bent opzoek naar één bladzijde uit een specifiek boek. Om er een schepje boven op te gooien is de bibliotheek niet alfabetisch geordend.

[caption id="attachment_203488" align="alignnone" width="611"]Voorbeeld afbeelding bibliotheek, van auteur @jzamora, gepost op unsplash.com Voorbeeld afbeelding bibliotheek, van auteur @jzamora, gepost op unsplash.com[/caption]

Om te beginnen kunt u aan een kennis vragen of hij/zij weet waar u dit boek kunt vinden, die u vervolgens naar de bibliotheek doorverwijst. Eenmaal in de bibliotheek kunt u rondjes gaan lopen in de hoop dat u het boek zelf kan vinden, maar dit is onbegonnen werk. In plaats daarvan kunt u ook aan een van de bibliothecaresse vragen waar u het boek kan vinden, wat u uren aan zoeken kan schelen.

Zo kunt u ook naar DNS kijken. De DNS server is in dit geval de bibliothecaresse. Zij kan voor u in haar lijstje opzoeken welk gangpad het boek te vinden is. Echter weet zij niet in welke kast het boek staat. Daarvoor moet ze uw vraag doorgeven aan een van haar collega's die weer een ander lijstje heeft, met daarin de overeenkomende boeken kast in het desbetreffende gangpad.

Technische onderbouwing

Dit is in principe hoe DNS werkt. Laten we even terug pakken op ons verzoek. Wij zijn opzoek naar de pagina www.ict-ruyters.nl. Dit verzoek gaat eerst langs de router, die kijkt of hij dit verzoek al eerder heeft gehad. Zoja dan staat het gekoppelde IP adres van de ICT Ruyters website al opgeslagen in zijn privé lijstje. Zo nee, dan wordt het verzoek doorgestuurd naar een Resolver Server. Deze is in beheer van uw ISP (internet service provider). Denk hierbij aan Ziggo, KPN etc. De Resolver server kijkt in zijn lijstje of hierin staat waar de website te vinden is. Zo nee, dan wordt het verzoek wederom doorgestuurd naar een Root Server.

Vervolgens kijkt deze root server weer in zijn lijstje of hij weet waar www.ict-ruyters.nl te vinden is, maar dit weet geen enkele root server. Zij weten wel waar de Top Level Domain Servers te vinden zijn. Een paar voorbeelden van top level domein zijn .nl, .com, .net etc. In dit geval vragen wij naar www.ict-ruyters.nl, en dus worden we naar de .nl top level domain server door verwezen. Deze server kijkt wederom in zijn lijstje, maar weet alleen waar de Name Server te vinden is. Ieder domein (google, facebook, ict-ruyters etc.) heeft een name server die alles weet over het desbetreffende domein, en dus ook welk IP adres hieraan gekoppeld zit. Dus de name server van de ict-ruyters kijkt in zijn lijstje, en ziet daar een IP adres staan die gekoppeld is aan www.ict-ruyters.nl. Dit IP adres wordt terug gestuurd naar de eind computer, en zodoende komen we op de juiste internet pagina terecht! Om te voorkomen dat dit hele proces elke keer opnieuw doorgelopen moet worden, wordt het adres opgeslagen in een privé lijstje op de computer.

[caption id="attachment_203635" align="alignnone" width="382"]DNS request route DNS request route[/caption]

Conclusie;

DNS zorgt voor de koppeling van een IP adres aan een domein naam ( PAS DIT AAN!!! ). Hierdoor weet de computer wat de gebruiker bedoelt bij het intypen van een website, en waar de computer zijn informatie vandaan moet halen.

Reactie plaatsen