CAN (Controller Area Network)

Het Controller Area Network (CAN) is een standaard voor een databus protocol (serieel). Dit protocol wordt gebruikt om elektronische besturingseenheden aan elkaar te koppelen. Op deze manier kunnen voertuigen zonder een hostcomputer, communiceren. CAN is oorspronkelijk ontwikkeld door Robert Bosch (beter bekend als "Bosch", het bedrijf).

Waarom?


CAN is uitdrukkelijk ontworpen voor omgevingen met veel elektromagnetische storingen en maakt gebruik van twee differentieel aangedreven lijnen. Op deze manier kunnen voertuigen "berichten" versturen naar elkaar met behulp van de elektrische bedrading die erin geplaatst is. Het werd vooral in auto's, vrachtwagens, bedrijfsvoertuigen en bussen gebruikt. Maar het kan ook in andere voertuigen gebruikt worden, zoals treinen, boten, vliegtuigen en machines.

 

[caption id="attachment_203630" align="aligncenter" width="547"]Het verschil van een Het verschil van een "moderne" auto en vroeger[/caption]

 

Hoe werkt het?


Hieronder de werking van de CAN protocol.Om gebruik te kunnen maken van het CAN protocol heb je een speciale hardware (kabel) en software (VAG-COM versie 404.0 of hoger) nodig.

[caption id="attachment_203463" align="aligncenter" width="688"]De werking van CAN, met en zonder CAN. De werking van CAN, met en zonder CAN.[/caption]

Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van de MOST (Media Oriented Systems Transport) protocol en de FlexRay

Bronnen:
Reactie plaatsen