Automatisering

Automatisering wordt regelmatig gebruikt in de procesindustrie. Het kan ervoor zorgen dat mensen minder werk hoeven te verrichten. Daarnaast zorgen geautomatiseerde machines ervoor dat er arbeid verricht wordt verricht. Verder zorgt het ervoor dat er meer en sneller geproduceerd kan worden en zorgt het voor constante kwaliteit en output.

Automatisering

Waar is automatisering?


Het automatiseren wordt op vele verschillende manieren in de samenleven toegepast om werkzaamheden van mensen te vervangen of verrichten. Neem als voorbeeld een fabriek, hier worden automatiseringsprocessen toegepast. Ook maken kassa's en betaalsystemen gebruik van automatisering. Daarnaast in kantoren maakt men gebruik van kantoorautomatisering.

In het verkeer wordt ook gebruik gemaakt van automatisering. Verkeerslichten worden o.a. d.m.v. geautomatiseerde systemen aangestuurd. Ook worden tegenwoordig beveiligingssystemen geautomatiseerd. Het automatiseren van verkeerssystemen en beveiligingssystemen bespaard arbeidskrachten. Veiligheid staat voorop en daarom is dit een belangrijk pluspunt, de mens is namelijk altijd de zwakste schakel in de beveiliging. Als mensen systemen bedienen kunnen er eenvoudig fouten worden gemaakt, door onoplettendheid maar ook doordat de mens keuzes maakt d.m.v. emotie.

Richting toekomst kijkend zal ook in andere werkprocessen worden doorgevoerd, denk aan de gezondheidszorg.

Besturingssystemen


Procesautomatisering draait voor een groot deel om software die geinstalleerd is op computers, deze computers worden ook wel procescomputers genoemd. Automatisering zorgt voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (A.I.). Machines kunnen d.m.v.  voelers, sensoren, camera's en meetinstrumenten hun omgeving bepalen en bewerkingen uitvoeren. Daarnaast moet het systeem wel geprogrammeerd zijn, anders zal deze niet bestuurd kunnen worden. In een geautomatiseerde omgeving bestuurd de werknemers de machine niet meer, hiervoor is een besturingssysteem ontwikkeld.
Een voorbeeld van een besturingssysteem is de PLC. De afkorting PLC staat voor Programmable Logic Controller. In dit geval zorgt het PLC-systeem voor de besturing van het systeem in plaats van een werknemer. Echter zullen er altijd operators nodig zijn die de machine bedienen.
 
Reactie plaatsen