De gevolgen door jouw omgeving, weet u ze?
18 februari 2019 
2 min. leestijd

De gevolgen door jouw omgeving, weet u ze?

Internet of Things komt steeds dichter bij ieder mens in de buurt. Denk hierbij aan een thermostaat, magnetron, smart light, een digitale deurbel, smart TV, electrische auto’s en zelfs smart car keys.
Al deze technologie is opgebouwd uit het binaire stelsel, eentjes en nulletjes. Deze technologie wordt ondertussen door 9 miljard mensen gebruikt.
Gaat dit wel goed (komen)? Weet men wat de impact en de gevolgen hiervan zullen gaan zijn?

IoT is in een zeer rap tempo door ontwikkeld en reeds over de gehele wereld uitgegroeid tot een niet te missen trend. En ook u maakt er dagelijks gebruik van. Ondanks dat u ermee te maken hebt, bent u vaak niet bewust van de bijkomende risico’s en zelfs gevaren.

Gemak dient de mens! En daarom is de mens zich er vaak niet van bewust zolang het maar werkt.
Terugkomend op alle ‘eentjes en nulletjes’, ondertussen heeft ieder digitaal apparaat hier mee te maken. Met de wetenschap dat, in de digitale techniek elk eentje en nulletje te hacken is.
Dit kan tot mega gevolgen leiden, naar mate er steeds meer ‘online’ digitale apparatuur in gebruik wordt genomen, en veiligheid niet de hoogste prioriteit heeft.

Voorbeeld van de gevolgen

De laatste tijd zien wij er steeds meer mensen mee lopen, de smartwatch. Ze zijn bedoeld voor medisch advies maar ook voor gezondheid oplossingen. Daarnaast kan de smartwatch gekoppeld worden aan de mobiele telefoon via bluetooth. Waarom is de smartwatch zo kwetsbaar?

Wanneer een smartwatch wordt gekraakt en er wordt onverwacht op de smartwatch een malware wordt geïnstalleerd door een kwaadwillend persoon en of geautomatiseerde proces. Deze malware wordt via bluetooth-verbinding overgezet naar jou mobiele telefoon. Dit allemaal terwijl u er niet van bewust bent. Vervolgens loopt u uw bedrijf binnen en wanneer er via de WIFI automatisch wordt inlogt, wordt de malware direct op ieder ander systeem die verbonden is geïnstalleerd en geactiveerd.

Aan de hand van dit voorbeeld willen wij laten zien hoe gemakkelijk, zéér snel het kan gaan en wat de gevolgen zijn. Dit allemaal begon bij een smartwatch die verbonden is met bluetooth. In dit geval is er een noodherstel plan nodig, ben u benieuwd wat dit is?
Klik hier voor meer informatie!

Naast, het niet bewust zijn van risico’s, weet men vaak niet welke maatregelen er getroffen moeten worden om impact en gevolgen te voorkomen. Aangezien de groei van ‘Internet of Things’ enorm hard gaat, zullen de desbetreffende maatregelen ook doorlopend getoetst en getest moeten worden.

Wat gister veilig was, kan vandaag (zomaar) niet meer veilig zijn.

Overzicht van verschillende voorbeelden van Internet of Things.

Top 10 IoT Wireless Risk – De ICT Ruyters


Het kan nooit kwaad om even stil te staan en te reflecteren op waar we staan. Deze reflectie kan namelijk inzicht geven op kritieke punten waar het fout kan gaan. Echter zien twee altijd meer dan één. Daarom willen graag met u mee kijken/denken naar mogelijk onvoorziene problemen, om zodoende te voorkomen in plaats van genezen!