Page content

article content

De gevolgen door jou omgeving, weet jij ze?

Internet of Things komt steeds dichter bij ieder mens in de buurt. Denk hierbij aan een thermostaat, magnetron, smart light, een digitale deurbel, smart TV, electrische auto’s en zelfs smart car keys.
Al deze technologie is opgebouwd uit het binaire stelsel, eentjes en nulletjes. Deze technologie wordt ondertussen door 9 miljard mensen gebruikt.
Gaat dit wel goed (komen)? Weet men wat de impact en de gevolgen hiervan zullen gaan zijn?

IoT is in een zeer rap tempo door ontwikkeld en reeds over de gehele wereld uitgegroeid tot een niet te missen trend. En ook jij maakt er dagelijks gebruik van. Ondanks dat je ermee te maken hebt, ben je vaak niet bewust van de bijkomende risico’s en zelfs gevaren.

Gemak dient de mens! En daarom is de mens zich er vaak niet van bewust zolang het maar werkt.
Terugkomend op alle ‘eentjes en nulletjes’, ondertussen heeft ieder digitaal apparaat hier mee te maken. Met de wetenschap dat, in de digitale techniek elk eentje en nulletje te hacken is.
Dit kan tot mega gevolgen leiden, naar mate er steeds meer ‘online’ digitale apparatuur in gebruik wordt genomen, en veiligheid niet de hoogste prioriteit heeft.

Voorbeeld van de gevolgen

De laatste tijd zie je er steeds meer mensen mee lopen, de smartwatch. Ze zijn bedoeld voor medisch advies maar ook voor gezondheid oplossingen. Daarnaast kan je de smartwatch koppelen aan je mobiele telefoon via bluetooth. Waarom is de smartwatch zo kwetsbaar?

Wanneer een smartwatch wordt gekraakt en er wordt onverwacht op de smartwatch een malware wordt geïnstalleerd door een kwaadwillend persoon en of geautomatiseerde proces. Deze malware wordt via bluetooth-verbinding overgezet naar jou mobiele telefoon. Dit allemaal terwijl je er niet van bewust bent. Vervolgens loop je je bedrijf binnen en wanneer er via de WIFI automatisch wordt inlogt, wordt de malware direct op ieder ander systeem die verbonden is geïnstalleerd en geactiveerd.

Aan de hand van dit voorbeeld willen wij laten zien hoe gemakkelijk, zéér snel het kan gaan en wat de gevolgen zijn. Dit allemaal begon bij een smartwatch die verbonden is met bluetooth. In dit geval is er een noodherstel plan nodig, ben je benieuwd wat dit is?
Klik hier voor meer informatie!

Naast, het niet bewust zijn van risico’s, weet men vaak niet welke maatregelen er getroffen moeten worden om impact en gevolgen te voorkomen. Aangezien de groei van ‘Internet of Things’ enorm hard gaat, zullen de desbetreffende maatregelen ook doorlopend getoetst en getest moeten worden.

Wat gister veilig was, kan vandaag (zomaar) niet meer veilig zijn.

Overzicht van verschillende voorbeelden van Internet of Things.

Top 10 IoT Wireless Risk – De ICT Ruyters