Het internet heeft ons bestaan op zijn kop gezet. In bijna alles wat we doen, gebruiken wij het internet. Bij het bestellen van een pizza, het kopen van een televisie, het delen van een moment met een vriend(in) etc.
Vroeger moest u als u het nieuws bij wilde bijhouden, ’s morgens bij de kiosk een lokale editie kopen met een verslag van wat er de vorige dag was gebeurd. Maar vandaag de dag is een klik of twee genoeg om het lokale nieuws te zien. Daarnaast is elke nieuwsbron van waar ook ter wereld, tot op de minuut nauwkeurig bijgewerkt.
Het internet (ook wel ‘web’ genoemd) zelf is getransformeerd. In het begin was het een statisch netwerk dat ontworpen was om een kleine hoeveelheid van bytes, of een kort bericht tussen twee terminals te pendelen. Het was een opslagplaats van informatie waar de inhoud alleen door deskundige programmeurs werd gepubliceerd en onderhouden.
Tot op de dag van vandaag wordt er een enorme hoeveelheid aan informatie geüpload en gedownload via deze elektronische informatiedrager.
Terug in de tijd van het Arpanet
In de jaren tachtig en negentig breidde het internet zich uit met de IT-capaciteiten van universiteiten en onderzoekerscentra. Later werden dat ook publieke entiteiten, instellingen en particulieren ondernemingen uit de hele wereld. Het internet kende een enorme groei; het was niet langer een door de staat gecontroleerd project, het was en is het grootste computernetwerk ter wereld geworden. Een computernetwerk met 50.000 subnetwerken, 4 miljoen systemen en 70 miljoen gebruikers.
Het internet hield zich niet langer alleen bezig met de uitwisseling van informatie: het is een geavanceerd instrument dat mensen in staat stelt om inhoud te creëren. Op dit moment kunnen wij zelfs binnen enkele seconden gegevens van de ene kant van de wereld naar de andere kant sturen.
“Mensen spreken steeds minder met elkaar, communicatie vindt steeds meer digitaal plaats. Tegenwoordig brengen mobiele apparaten iedereen overal en altijd op de hoogte.”
De ontwikkeling van het internet wordt vandaag de dag voornamelijk bepaald door directe, mobiele communicatie. Het mobiele internet is een nieuwe revolutie.
Internet in het onderwijs
Door het bieden van onbegrensde leermogelijkheden heeft het internet een grote invloed gehad op alle onderwijsniveaus. Men kan het gebruiken om kennis te creëren en te delen, op nieuwe manieren les te geven en nog voor vele andere mogelijkheden. Studenten en docenten kunnen op een snelle manier met elkaar in contact komen en elkaar versterken.
Iedereen moet samenwerken, via een netwerk, om de wereldwijde lerende samenleving op te bouwen. Hiermee creëert u een win-win situatie.
“Alleen gaat u snel, samen komt u verder!”
Het internet, privacy en de beveiliging
Natuurlijk is er een belangrijke kwestie rond het gebruik van internet, de privacy. Internetgebruikers worden steeds gevoeliger voor het inzicht dat privacy een belangrijk onderdeel van ons leven is. Privacy in lijn met toenemend bewustzijn van implicaties van het gebruik van social media. Vaak begonnen mensen sociale media te gebruiken zonder echt bewust te zijn van de gevaren.
Relaties
Daarnaast heeft het internet ook de manier waarop wij met onze familie, vrienden en levenspartners omgaan veranderd. Iedereen is op een eenvoudigere, toegankelijkere, directere manier met iedereen verbonden. Tegenwoordig kunnen we onze persoonlijke relaties én zakelijke relaties onderhouden met behulp van onze laptops, tablets en smartphones.
Maar…bijna alles in de wereld van het internet ligt nog voor ons. Innovatie met de kracht van mobiliteit zal de toekomst bepalen. Dit geldt niet alleen voor ‘social media’, maar voor internet in het algemeen, vooral op het gebied van sociale communicatie. Terugkijkend naar 10 jaar geleden bestond er nog geen sociale media, wie weet wat de toekomst nog meer brengt. Er zijn veel manieren waarop producten, processen en diensten verbeterd of opnieuw gecreëerd kunnen worden.
De toekomst zit vol met kansen, het internet is nog maar net begonnen.
Bron: Open Mind