Iedereen gebruikt domeinnamen op het internet. Maar heeft u er wel eens over nagedacht waar het idee van de domeinnamen eigenlijk vandaan komt? Waarom gebruiken wij ze en vertrouwen we erop dat ze ons van website naar website sturen door de enorme zee van informatie die het internet biedt?
De meeste mensen weten niet eens waarom ze zijn begonnen met een domeinnaam of waarom ze deze blijven gebruiken. Domeinnamen maken een deel uit van het domeinnaamsysteem van de infrastructuur van het internet.
“Domeinnamen worden gebruikt in verschillende netwerkcontexten en voor toepassingsspecifieke naam- en adresseringsdoeleinden. In het algemeen identificeert een domeinnaam een netwerkdomein, of het vertegenwoordigt een Internet Protocol (IP) bron, zoals een personal computer die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het internet, een servercomputer die een website host, of de website zelf of een andere dienst die via het internet wordt gecommuniceerd. In 2017 werden er 330,6 miljoen domeinnamen geregistreerd” Wikipedia
Terug in de tijd: ARPANET
Eenvoudig gezegd, biedt een domeinnaam u toegang tot alles wat u nodig heeft om toegang te krijgen tot het internet. Domeinnamen werden voor het eerst gebruikt via het Domain Name System (DNS) in 1983, waarbij de algemene openbare registratie pas beschikbaar was op 24 februari 1986.
In de tijd voor het Domain Name System, kon er alleen toegang worden verleend tot verschillende adressen op computernetwerken door middel van het numerieke adres van een host. Elke computer op het netwerk had toegang tot bestanden vanaf de host met behulp van deze numerieke adressen.
Het Domain Name System-proces moest worden ingevoerd vanwege de complexiteit van de manier waarop het internet voordien functioneerde. Het onthouden van numerieke adressen zou zeker de schaalvergroting en de toegang van het publiek bemoeilijkt hebben. Het Domain Name System werd geïntroduceerd op het ARPANET. Het ARPANET was een project van het Amerikaanse ‘Advanced Research Projects Agency’.
Het ARPANET werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1967 en introduceerde een concept voor het netwerk wat de basis vormde voor het internet. In 1969 werd het idee in de praktijk gebracht met de koppeling van vier computers. Veel later werd het Domain Name System op het ARPANET geïntroduceerd. Het werd gepubliceerd door de Internet Engineering Task Force (IETF). Lees meer
TLD’s: Top Level Domains
Om domeinnamen beter te begrijpen is het belangrijk om te weten dat ze zijn opgedeeld in verschillende delen. De domeinextensies waar de meeste mensen van hebben gehoord, zoals .COM en .ORG worden ‘Top-Level Domains‘ (TLD’s) genoemd. Een TLD is van toepassing op elk woord dat rechts van de punt staat. Het deel dat u kiest voor een merk of bedrijf is het ‘Second-Level Domain‘ en daarvoor vindt u het ‘Subdomain‘, een van de bekendste is “www”.
Er zijn in 1984 zeven Top-Level Domains geïntroduceerd:
- .com: .com is een afkorting van het woord “commercial”. Oorspronkelijk was deze TLD bedoeld voor commerciële organisaties. Er zijn bijna 150 miljoen .com domeinnamen geregistreerd en het blijft het meest herkenbare Top-Level Domain.
- .org: .org is een domeinextensie die bedoeld was voor non-profit of liefdadigheidsorganisaties en nog steeds vaak door organisaties wordt gebruikt die publiek goed dienen.
- .net: .net werd gecreëerd met netwerken in gedachten. De term ‘net’ is afgeleid van “network” en werd oorspronkelijk gebruikt voor netwerkbedrijven en infrastructuurtechnologie.
- .int: .int is een afkorting voor “international” en was bedoeld voor internationale organisaties.
- .edu: .edu stamt af van het woord “education”. Het was oorspronkelijk opengesteld voor alle onderwijsinstellingen. Later werd dit aangepast naar alleen erkende opleidingen.
- .gov: .gov staat voor “goverment” en wordt strikt gebruikt door Amerikaanse overheidsinstellingen of eenheden die verbonden zijn met de staat of op gemeentelijk niveau.
- .mil: .mil wordt alleen gebruikt voor het leger van de Verenigde Staten.
Zonder deze Top-Level Domains, en hun beschikbaarheid voor het publiek, zou niemand een domeinnaam kunnen registreren.
Daarnaast zijn er tegenwoordig honderden TLD’s waar u uit kan kiezen en veel TLD’s staan open voor iedereen om te registreren. Wanneer een domeinextensie meer dan twee letters telt, is dit een “Generiek Top-Level Domain” (gTLD). Als een domeinextensie twee letters lang is, is het een Country Code Top-Level Domain (ccTLD. Het ccTLD van landen wordt bepaald op basis van hun ISO-code (International Organization for Standardization).
“Het eerste domein dat ooit geregistreerd was is symbolics.com. Zij hebben een online museum toegewijd aan de geschiedenis van het internet.”
Vindt u dit interessant? Er staat veel te wachten achter de schermen van de domeinnaamindustrie. Het is een fascinerend onderdeel van het internet waar iedereen op vertrouwt. Alleen weet een groot deel van het publiek niet wat erachter zit.
Hou onze nieuwsartikelen in de gaten voor vele interessante blogs!
Bron: Techradar
Domeinen en websites zijn niet meer weg te denken uit hedendaagse IT voering. Ze zijn tot op het bot verweven in de werkwijzen van de infrastructuren waar u dagelijks gebruik van maakt. En misschien wilt u hier zelf ook deel van uitmaken, maar weet u door alles wat er bij komt kijken niet waar u moet beginnen. Daarom reiken wij u graag onze helpende hand!