Het internet werd bijna 40 jaar geleden geboren, toen het Amerikaanse militaire apparaat in 1969 geld besloot te steken in een onderzoeksnetwerk, het ARPANET. Sinds die tijd is er veel meer gebeurd dan alleen de veranderde naamgeving. Daarnaast is het aantal computers dat op het internet is aangesloten, enorm gegroeid. Het aantal gebruikers nam, van een handjevol computerwetenschappers, toe tot 1,5 miljard consumenten.
Het Arpanet
Het grootste netwerk van computernetwerken ter wereld kreeg zijn eerste naam van de militaire tak die zijn geboorte financierde: ‘Arpanet’, dit staat voor “Advanced Research Projects Agency“. Toen het Arpanet in 1969 werd opgezet, verbond het vijf locaties:
- Stanford University in Palo Alto
- UCLA (Universiteit van Californië in Los Angels)
- Santa Barbara University
-
The University of Utah
- BNN Technologies
Arpanet werd in 1984 veranderd in ‘Internet’, toen het inmiddels 1000 hosts bij universiteiten en zakelijke laboratoria met elkaar verbond.
Het aantal computers dat destijds met het internet verbonden waren, groeide enorm snel. Verbond het in die tijd nog vijf computers op vier universiteiten en een onderzoekslab, tegenwoordig is het internet een directe verbindingsroute tussen meer dan 7 biljoen computers. Daarnaast zijn er nog miljoenen meer die internettoegang hebben via afgeschermde adresroutes.
Het gebruik van het internet steeg in 1995 al fors, toen onderzoekers dat cijfer voor het eerst gingen registreren. Hoewel de schattingen uiteenlopen is de verwachting dat er in 2025 volgens verschillende bronnen het aantal apparaten “Internet of Things” op zal lopen tot ruim 41 miljard. Daarnaast is iedereen ervan overtuigd dat het ‘internet’ voorlopig zal doorgroeien. De wereld heeft tenslotte al meer dan 7 miljard inwoners waarvan er 4 miljard zonder internettoegang leven.
“Het internet is voornamelijk veranderd van een voornamelijk Amerikaans communicatiemedium tot een netwerk dat vooral groeit in Azië en Europa.”
Domain Name System | 1984
Het Domain Name System (DNS) van het internet werd opgezet in 1984. Dit werd ontwikkeld om ingewikkelde IP-adressen te verbinden met eenvoudige namen die eindigen op extensies die de oorsprong duiden. Bijvoorbeeld een van de populaire extensies .com en daarnaast nog vele andere extensies. Voor landen buiten Amerika zijn er aparte-landen-extensies te reserveren, zoals .nl voor Nederland. In 1998 werden de domeinnaamregistraties geprivatiseerd door het US Department of Commerce. Vanaf dat moment is de verkoop van domeinnamen vertienvoudigd.
Morris Worm | 1988
In 1988 verscheen de eerste worm ten tonele: de Morris Worm wist 10% van alle op internet aangesloten computers uit te schakelen. Waarmee niet alleen de eerste, maar ook procentueel gezien tot op de dag van vandaag het ook een van de zwaarste aanvallen ooit is geweest. Ook vandaag de dag worden er dagelijks honderden duisteren aanvallen opgezet op internetgebruikers. Het is zelfs zo erg dat het US-CERT (Computer Emergency Readiness Team) in Amerika het in 2004 heeft opgegeven nog langer het aantal gerapporteerde individuele incidenten bij te houden. Dit werden er zoveel dat het US-CERT het niet meer kon bijhouden.
Word Wide Web | 1990
In 1990 introduceert Tim Berners het World Wide Web (www) als een methode om informatie in een ‘hypertext-formaat’ op het internet te publiceren. Verder publiceerde Marc Andreessen in 1993 de eerst populaire webbrowser. Deze webbrowser was de eerste webbrowser die met dit HTML-formaat kon omgaan. Vanaf dit moment is het aantal websites en webpagina’s in een vogelvlucht toegenomen.
Wilt u hier meer over weten dan kunt u voor zeer uitgebreide informatie naar “de geschiedenis van het internet” op Wikipedia.
De geschiedenis kan ons een hoop leren, echter wie blijft hangen in het verleden zal niet vooruit komen.
Heeft u al kijk op de toekomst van uw bedrijf? Heeft u al nagedacht over wat er nodig is om bedrijf naar het volgende niveau te brengen?
Wij, De ICT Ruyters in ieder geval wel!