De oorzaken en gevolgen van gegevenslekkages
24 maart 2020 
1 min. leestijd

De oorzaken en gevolgen van gegevenslekkages

Gegevenslekkages vormen een zeer grote bedreiging voor bedrijfsvoering, zo heeft 78% van alle organisaties de afgelopen 2 jaar (2017-2019) minstens één gegevenslekkage ervaren. Nu klinkt dat misschien niet heel schokkend, maar de gemiddelde kosten van één enkele gegevenslek reikt gemiddeld al van €1.1 miljoen tot wel €7.5 miljoen! Dan blijft de vraag: hoe komen gegevenslekkages tot stand? Laten we dat eens nader behandelen.


De (vaak onvoorziene) oorzaken van datalekkages

Ondanks de groei in cyber-criminaliteit, is maar 8% van alle gegevenslekkages terug te leiden naar externe aanvallen. Waar komt de overige 92% van alle lekkages dan vandaan? Van praktijken die (bewust en onbewust) uitgevoerd worden door medewerkers en overige bevoegde gebruikers. De grootste oorzaak voor gegevenslekkages komt doordat 56% van alle gebruikers gevoelige data bij zich dragen.

Denk aan mobiele apparaten zoals laptops, tablets en smartphones, die zeer gevoelig zijn voor bezwijken en diefstal. De grootste oorzaak van gegevenslekkages met 35% is het kwijt raken of gestolen raken van mobiele apparaten, gevolgd door fouten gemaakt door derde partijen (32%) en systeem glitches (29%).


10 praktijken die het meest leiden tot lekkages

Er zijn een aantal praktijken die beter vermeden kunnen worden om zodoende datalekkages te voorkomen. Hieronder een lijst met de 10 meest voorkomende:

  1. Het internet betreden over onbeveiligde verbindingen
  2. Niet verwijderen van overbodige, maar toch gevoelige data
  3. Delen van wachtwoorden met anderen
  4. Standaard inloggegevens gebruiken
  5. Gebruik maken van onbeveiligde externe opslag zoals USB’s
  6. Computers alleen laten in publieke ruimtes
  7. Het niet aankaarten van verloren data bij werkgevers
  8. Beeldscherm niet afschermen in publieke ruimtes
  9. Onnodige gevoelige data meenemen tijdens reizen
  10. Persoonlijke apparaten voor werkdoeleinden gebruiken

Wees bewust van de problemen en oplossingen

Als u zich in een van de bovenstaande praktijken herkent, probeer hier dan bewuster mee om te gaan. Wanneer u bijvoorbeeld op het internet gaat in een publieke ruimte, maak dan gebruik van een beveiligde verbinding. Neem geen overbodige gevoelige gegevens mee buiten de zaak. Als u gebruik maakt van een extern opslag apparaat zoals een USB, breng deze langs de IT afdeling zodat zij deze kunnen beveiligen voor u. Het zijn de kleine maatregelen vooraf, die de grote schade achteraf beperken of al dan niet elimineren.