Cyberincidenten het eerste half jaar 200% gestegen...
02 juli 2019 
1 min. leestijd

Cyberincidenten het eerste half jaar 200% gestegen...

Het aantal serieuze cyberincidenten in het eerste halfjaar van 2019 met bijna 200% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Bovenstaande informatie is van een informatiebeveiliger van Northwave. Het CERT (Computer Emergency Response Team) van het bedrijf ziet een explosieve stijging in het aantal serieuze cybersecurity incidenten. Vooral fraude via e-mail leidt in veel gevallen tot grote financiële schade. Een andere naam hiervoor is: ”CEO-fraude of Business E-Mail Compromise”. Hierin breken hackers dan in op e-mail accounts, kapen een conversatie en verleiden betrokkenen om betalingen te doen.

Northwave Intelligent Security Operations

“Ook zien we steeds gerichtere phishing- en ransomware aanvallen waarbij steeds hoger losgeld wordt gevraagd“, vertelt Steven Dondorp, CEO van Northwave.

 

Het bedrijf Northwave houdt sinds 2012 statistieken bij over de cyberincidenten die ze onderzoekt. “We zagen nog niet eerder zo’n forse opwaartse beweging. Dat zet nog meer druk op de toch al schaarse expertise die nodig is bij cyber incident response“, aldus Northwave.


Vaak niet voorbereid op cyberincidenten

Wanneer wij een organisatie of bedrijf uit de brand moeten helpen, zien we vaak dat het management niet is voorbereid op zo’n situatie. Voor veel managers binnen het bedrijf is het hun eerste cyberincident. Regelmatig komen wij tot de conclusie dat er geen plan is of het ligt in een la en er niet wordt geoefend.

Er is niet nagedacht over wat op orde moet zijn om goed en snel te kunnen handelen. Daardoor komt u als organisatie nog verder achter te staan in de strijd tegen uw opponent”, zegt Dondorp.

Hij pleit daarom ook voor betere voorbereiding op eventuele cyberincidenten.
“Voorbereiding is een voorwaarde om snel terug te kunnen naar ‘business as usual’.”

Bron: Channel Connect


 

Deze stijgende groei in cyber-aanvallen zal helaas niet binnen de kortste keren afnemen, en voor u het doorheeft is het vaak al te laat. Gelukkig zijn er partijen die hier bij voorbaat al over na hebben gedacht, zodat u dit niet meer hoeft te doen!