Artificial future gaat onze business voorgoed veranderen
06 september 2019 
1 min. leestijd

Artificial future gaat onze business voorgoed veranderen

‘Artificial Intelligence’ (A.I.) en ‘machine learning’ gaan onze business voorgoed veranderen. Van zelflerende chatbots ter ondersteuning van de klantenservice en het automatiseren van de boekhouding tot het stellen van diagnoses in de zorg: Artificial Intelligence is de nieuwe heilige graal in de ICT-markt.

In 2019 zetten steeds meer bedrijven de eerste of vervolgstappen in deze technologie om bedrijfsprocessen en diensten te optimaliseren, verslimmen en te versnellen.

Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?

Helaas, er is geen kant-en klare definitie van AI. Dit komt omdat wij geen duidelijke definitie van menselijke intelligentie (human intelligence) hebben. In grote lijnen kan AI worden gedefinieerd als ‘het gebruik van computersystemen om beslissingen te nemen die vergelijkbaar zijn met de mens’.
Er zijn verschillende modellen van AI. In sommige heeft u te maken met neurale netwerken die het menselijk brein nabootsen. Verder heeft u ook modellen die volledig kunstmatig zijn.

Artificial intelligence wordt gecreëerd  door middel van een aantal verschillende methoden, waaronder machine learning, deep learning, supervised learning en reinforced learning. Machine learning draait om het herkennen van patronen in data. Bijvoorbeeld, u neemt data uit het verleden.

artificial intenlligence

Daar bouwt u een model omheen, zodat u in de toekomst voorspellingen kunt doen. Het succes van de machine learning aanpak is de combinatie van zeer geavanceerde algoritmes, grote hoeveelheden data en zeer snelle computers.

AI is een zeer gerichte intelligentie. In tegenstelling tot de menselijke hersenen. De hersenen van de mens zijn ‘machines’ die op enorm veel verschillende manieren denken. AI is een tool dat de complexiteit kan verminderen door snelle, realiseerbare en nauwkeurige beslissingen te nemen. AI is een zelflerende technologie. Dit betekent dat AI steeds beter wordt in het nemen van nauwkeurige beslissingen naar mate er meer informatie ontvangen of verwerkt wordt.

Welke invloeden heeft AI?

De ontwikkeling van Artificial Intelligence zal waarschijnlijk voor altijd de loopbaan van de mensheid veranderen. We zien op dit moment al de impact op de manier waarop we ons leven leiden. Het is belangrijk dat data-analyse niet iets nieuws is. Grote technologiebedrijven zoals Amazon en ING gebruiken al jarenlang wereldwijd algoritmes. Doel is om met algoritmes patronen te vinden en voorspellingen te doen over het consumentengedrag. Machine learning en deep learning maken het echter steeds nauwkeuriger om dergelijke patronen te analyseren en zelfs te voorspellen wanneer ze zullen afwijken.

Deze technologie verandert niet alleen de vraagzijde, maar maakt het ook mogelijk om nieuwe soorten diensten te ontwikkelen. Wij zijn getuige van de opkomst van nieuwe bedrijfsmodellen met de groei van een door de AI-ondersteunde, gedeelde economie. Dit biedt de (zakelijke)consument meer flexibiliteit, toegankelijkheid en efficiëntie.

En daarbij ondersteunen en adviseren we u graag in!