Page content

Aftappen WhatsApp-Berichten eenvoudig? of…

article content

Aftappen WhatsApp-Berichten eenvoudig? of…

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil dat er Europese regels komen waarmee het WhatsApp wil dwingen berichten te ontsleutelen van verdachten. Momenteel zijn die regels er niet en WhatsApp zegt dat het berichten niet kan ontsleutelen.

Whats App versleuteling lust of last?

Het OM zegt dat de encryptie van communicatiemiddelen als WhatsApp een groeiend probleem zijn voor de opsporing en bewijsvoering. “Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen”, zegt officier van justitie Martijn Egberts in gesprek met de NOS.

Door de zogenoemde end-to-end encryptie in WhatsApp kan het OM niet of nauwelijks meer meelezen met berichten van bijvoorbeeld verdachten. “Al tientallen jaren kun je overal ter wereld telefoonverkeer aftappen”, zegt Egberts. “Het is toch wel opmerkelijk dat er nu zoveel manieren zijn om ongezien te communiceren.” Niet alleen WhatsApp, maar ook andere chatapps hebben inmiddels standaard encryptie of een optie om dat te activeren.

Het spanningsveld tussen encryptie en opsporing heeft al op Europees niveau de aandacht getrokken. De EU-voorzitter begon er eerder deze zomer al over. Het onderwerp versleuteling trok ook eerder dit jaar veel aandacht toen Apple weigerde een iPhone te ontsleutelen.