Snelheidsrecord 4G verbroken door Finse Provider
06 november 2016 
1 min. leestijd

Snelheidsrecord 4G verbroken door Finse Provider

4G Snelheidsrecord

Finse Telco breekt snelheidsrecord op 4G met 1,9Gbps

De Finse telecomprovider Elisa heeft bij een labtest het snelheidsrecord voor 4G-internet verbroken. Op een testnetwerk haalde het bedrijf een downloadsnelheid van 1,9 gigabits per seconde (Gbps).

Dat is een record, zegt Elisa volgens de BBC. Het bedrijf gebruikte technologie van de Chinese elektronicafabrikant Huawei voor de test. Het snelste commerciële netwerk levert momenteel zo’n 300 Mbps, zo’n zes keer zo langzaam.

Overigens is het onwaarschijnlijk dat klanten van Elisa straks  halen met hun 4G-abonnement. In de praktijk is het zo dat het netwerk zijn snelheid over alle klanten moeten verdelen en dat de snelheid die in het lab wordt gehaald, in de buitenwereld niet wordt gehaald.

Elisa is wel van plan om Finland binnen drie jaar te voorzien van een 4G-netwerk dat 1 Gbps kan halen. Ook een provider in Singapore wil een netwerk dat die snelheid kan halen aanleggen.

Afgelopen februari lukte het een team vol onderzoekers nog om via 5G, de veronderstelde opvolger van 4G, met een snelheid van 1 terabit per seconde te downloaden. Dat is nog eens vijfhonderd keer zo snel als de testsnelheid van Elisa.

 

Sinds de komst van het arpanet, en daar op volgend het internet staat de mens meer dan ooit in verbinding met elkaar. Connectiviteit is niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld, ben u al verbonden?