2020 Ransomware gaat zich richten op de cloud
10 januari 2020 
in Cloud
1 min. leestijd

2020 Ransomware gaat zich richten op de cloud

Ransomware is uitgegroeid tot een ware miljardenindustrie voor hackers, en de afgelopen tien jaar hebben we extreem heftige vormen van deze malware, verschillende ravages zien aanrichten in alle soorten bedrijven. Zoals in elke grote geldindustrie zal ransomware zich blijven ontwikkelen om de winst te maximaliseren. De schatting voor 2020 is dat ransomware dan ook meer zal richten op de cloud, met alle gevolgen van dien…

Gerichte aanvallen worden steeds populairder

Vroeger richtte hackers zich op voornamelijk makkelijk te hacken systemen in de kleine industrieën. Hier zat tenslotte het snelle geld in. Tegenwoordig richten hackers zich meer op aanvallen in sectoren waarvan de bedrijven niet kunnen functioneren bij downtime. Dit zijn onder meer de gezondheidszorg, nationale en lokale overheden en industriële controlesystemen.

Ondanks de enorme schade en de stijgende inkomsten, heeft ransomware de cloud grotendeels onaangeroerd gelaten. Nu bedrijven van iedere omvang zowel hun servers als hun gegevens naar de cloud verplaatsen, is het een one-stop-shop geworden voor al onze belangrijkste informatie. In 2020 verwachten we deze veilige haven te zien afbrokkelen wanneer ransomware zich begint te richten op cloud-gebaseerde middelen zoals bestandsopslag, virtuele omgevingen, mail omgevingen enz.

Voorbereiden op deze aanvallen is key-to-security

Om te voorkomen dat deze bedreigingen werkelijkheid worden, moeten er maatregelen worden genomen. Het beveiligen van de bestaande en nieuwe cloud omgevingen is dan ook noodzakelijk. Cloud-UTM (Unified Threat Management) is een must have voor elke cloud omgeving. Het gebruik maken van geavanceerde malware bescherming om ontwijkende malware te detecteren is hier een goede aanvulling op.

Belangrijker is dat er nieuwe beveiligingsmodellen gerealiseerd moeten worden waarmee beveiligingscontroles, zoals geavanceerde malware bescherming, ook in de cloud kunnen worden geïmplementeerd. De cloud kan dus beveiligd worden, maar dit gaat niet zomaar, en zal veel werk vereisen. Zorg ervoor dat uw werkbelasting in de cloud wordt verhard!


Benieuwd welke andere opkomende bedreigingen en beveiligingsproblemen er volgend jaar kunnen opduiken? Neem dan contact met ons op!